녹양동 주택 | House in Nogyang

English

Korean

Project Overview

‘House in Nogyang‘ is facing the boundary of the green belt, which boundary that the city can’t expand anymore. It is close to downtown but quiet, near to an apartment complex, elementary school, and Nogyang station.

 

This house is for three generations: three children, a couple, and their old mother. Each of them wanted their own room, and also has enough room for their basic living space, but the site area was 147㎡, which was pretty small. Besides, they had money for the building area could be only 147㎡, while some part of the land was scheduled to be transferred to a planned road. We just have had to find a way while building the house just to fit in the land.

 

Between people, we need appropriate distance, not too far or not too close. It’s a same story to a family. There were various special equipments to keep the distances between family members in old haunts, such as maru, yard, fences, and doors. However, modern houses have plenty of ‘space’ but no ‘private space’, so that individuals are observed and interfered by the many.

 

To secure the distance between people since the land is small and there are many family members, we laminated the spaces vertically. Private space and public space are arranged side by side on each floor that there is enough independence as well as exchange.

 

The 1st floor directly connected to the outside space is for their old mother. It was designed to have independence like a studio, equipping a bathroom and kitchenette. Further, to respond to the change of neighborhood or the lifecycle of the family, it has a separate entrance.

 

2nd floor is the main space of this house, which has the master bedroom, living room, kitchen, and utility room. This place has enough service space that the housewife can take care of the family in a proper distance. The room for 3 children is placed in the 3rd floor, and the small family room opened a slit on the floor to send light of the skylight to the 2nd floor.

 

The shape of the mass is following the shape of the land, especially emphasized on the 2nd floor terrace, that it feels like a wide opened window. While considering setback regulation, we put the boiler room on the front with the stairs heading to the rooftop, and it became a crude element. That made a small shade on the rooftop, and became a frame to represent a boundary where meets an old residential area and greenbelt.

 

The house is built on the boundary between traditional family concept and new paradigm. It’s such a weird boundary for them to build a house and live.

개발제한구역의 한계선과 마주한 ‘녹양동 주택’은 도시가 더 이상 확장할 수 없는 경계에 지어진 집이다. 인근에 아파트단지와 초등학교와 녹양역이 있는, 시내와 가까우면서도 한가한 동네다. 이 집은 아이 셋과 부부와 노모, 3대를 위한 집이다. 가족 구성원 모두 방을 갖고, 기본적인 생활공간도 여유 있게 만들고 싶은데, 대지면적은 147㎡(약 40평)으로 작은 편이었다. 예산이 허락하는 집의 규모도 40평 내외, 게다가 땅의 일부가 계획도로에 편입될 예정이었다. 방법은 땅 크기에 맞게 집을 올리면서 찾는 수밖에 없었다. 사람들 사이에는 너무 멀지도 가깝지도 않은, 적정한 거리가 필요하다. 가족도 마찬가지다. 옛 집들은 가족 간의 간격이 잘 유지될 수 있도록 마루나 마당, 담과 문 등다양한 공간적 장치들이 구성되어 있었다. 그러나 현대의 집에는 ‘공간은 많으나 ‘개인의 공간’이 없고, 개인은 다수에 의해 관찰되고 다수에 의해 간섭 당한다. 대지는 비좁고 가족의 숫자는 많으니, 이 집에서 사람들 사이에 확보되어야 할 간격을 수직적인 거리로 치환하여 공간을 적층했다. 그리고 각 층에는 각 구성원들의 사적인 공간과 공적인 공간이 나란히 배치되어 적당한 독립성과 적당한 교류가 이루어지도록 했다. 외부마당이 바로 연결되는 1층은 노모의 공간이다. 화장실과 간이 주방까지 갖춘 원룸 개념으로 계획해서 독립성을 갖도록 하고, 추후 동네의 변화나 가족의 라이프사이클 변화에도 대응할 수 있게 별도의 출입이 가능하도록 했다. 2층은 부부의 방과 거실, 주방, 다용도실이 있는 이 집의 중심공간이다. 충분한 서비스 공간을 두어, 주부가 아래위층의 가족들을 적당한 거리에서 보살필 수 있도록 했다. 세 자녀의 방은 3층으로 올리고, 작은 가족실은 천창의 빛이 2층까지 전달되도록 바닥을 일부 개방했다. 땅의 모양에 따라 꺾인 매스의 변화는 2층의 테라스에서 강조되어, 남쪽으로 활짝 열린 창 같은 느낌을 준다. 사선제한을 고려하다 보일러실을 전면에 배치하면서 3층에서 옥상으로 올라가는 계단과 통합해 조형 요소로 삼았다. 그것이 옥상에 작은 그늘도 만들어 주고, 오래된 주거 지역과 개발제한구역이 만나는 경계를 상징하는 하나의 프레임이 되었다. 전통적인 가족의 개념과 새로운 패러다임의 경계에 세운 집. 이 집은 그런 묘한 경계에 집을 세우고 살림을 구축한 집이다.
Architect | Project Team | Photographs | Translation |
Location | Use | Site Area | Building Area | Gross Floor Area | Building Scope | Building-to-Land Ratio | Floor Area Ratio | Structure |
Finish | Construction |
Supervision |
Design Period | Construction Period | 설계 | 설계담당 | 사진 | 번역 | 위치 | 용도 | 대지면적 |
건축면적 |
연면적 | 규모 | 높이 |
건폐율 |
용적률 |
구조 | 외장 |
시공 |
감리 |
설계기간 |
시공기간 | Hyoungnam Lim, Eunjoo Roh in studio_GAON
Minjung Choi, Sangwoo Yi, Seongwon Son, Sungpil Lee, Hanmoe Lee, Joowon Moon, Heera Kang
Youngchae Park
Joowon Moon
Nogyang-dong, Uijeongbu-si, Gyeonggi-do, South Korea
House
146㎡
72.54㎡
164.93㎡
3F
49.68%
112.97%
Reinforced concrete construction
dryvit (Exterior insulation finishing system)
geum gang construction co., ltd
studio_GAON
2013.07. - 2013.12.
2014.03. - 2014.07. 임형남, 노은주 in studio_GAON
최민정, 이상우, 손성원, 이성필, 이한뫼, 문주원, 강희라
박영채
문주원
경기도 의정부시 녹양동
단독주택
146㎡
72.54㎡
164.93㎡
지상 3층 8.95m
49.68%
112.97%
철근콘크리트구조
외단열 드라이비트
금강건설㈜
가온건축
2013.07. - 2013.12.
2014.03. - 2014.07.

< back to list